Karting Liga

serbian language

O Karting Ligi

Karting Liga je nastala 2021. godine kao jedan hobi projekat, jedna neformalna ideja da se oživi pristupačno, rekreativno trkanje kod nas u Srbiji.

Cilj je, kao i sada, bila pre svega dobra zabava, druženje na stazi, uz naravno što bolje trkanje, te je ova neprofitna grupa za trkanje iz dana u dan rasla, baš uz pomoć svojih prvih vozača, bez kojih ne bi ni bila to što danas jeste - najveća i najkompetitivnija rekreativna liga u Srbiji i šire.

trka-kula

U dosadašnje tri sezone, čak 140 različitih vozača, iz šest zemalja, je učestvovalo u našim trkama; ali ono što je još bitnije od toga jeste da ćete uvek doći na ful popunjenu trku, gde ćete uvek imati dobru borbu sa nekim na stazi.

Naša liga je dakle otvorena za sve i pozivamo svakoga da dodje i pridruži nam se na stazi!

Prijavi se!

O Trkanju

U sklopu 2024. sezone AKLS Karting Lige organizovaćemo 7 trkačkih događaja koji se boduju za ukupni šampionat ove godine.

Staze koje ćemo posetiti jesu Kula (dva puta), Jagodina (dva puta), Autokomerc, Banja Luka i kao novina ove godine - Kečkemet u Madjarskoj.

Broj vozača će varirati od staze do staze, od 35 u Banja Luci, do 40 na svim ostalim trkama.

Iako pored generalnog plasmana pratimo i XL kategoriju (vozači teži od 90 kg), svi vozači voze zajedno na stazi, nevezano za kategoriju kojoj pripadaju.

Kako izgleda jedan trkački dan?

Svaki vozač AKLS Karting Lige u toku dana ima 3 zasebne trke, dve grupne i jednu finalnu, nevezano za njegov plasman.

Poslednju sredu pre vikenda kad se održava trka, na Discordu lige će se obaviti nasumični žreb grupa. Uglavnom je to 4 grupe od po 10 vozača, ali može varirati od staze do staze. Startne pozicije u grupnim trkama se odredjuju već prilikom ovog žreba, te ako ste izvučeni kao 2. u svojoj grupi, to znači da prvu trku krećete sa druge startne pozicije, a drugu grupnu trku krećete kao drugi od pozadi (ako je 10 vozača u grupi, krećete kao 9.).

Rezultati iz dve grupne trke se sabiraju, te se vozači plasiraju u adekvatno finale (A, B, C1, C2), gde će im u zavisnosti od plasmana u grupnim trkama biti odredjena startna pozicija.

Dužina trka?

Grupne trke budu uglavnom oko devet minuta izraženo u krugovima staze na kojoj se vozi (recimo 11 u Kuli). A finalne trke traju otprilike dvanaest minuta izraženo u krugovima (otprilike 16 u Kuli).

Dolazak na stazu

Prilikom dolaska na stazu, vozač treba da se javi jednom od organizatora, time potvrdi svoje učešće i obavi merenje pred trku.

Svi vozači se balastiraju tako da imaju minimum 85 kg za trku. Vozači koji su lakši, voziće sa dodatnim tegovima svaki trku u kojoj učestvuju.

Trajanje događaja?

Planirajte da na stazi provedete izmedju 4 i 5 sati od samog dogovorenog vremena dolaska.

Za bilo kakva dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte preko ove forme.
Prijavi se!